Bawang yang kita makan mempunyai sebanyak 150 fitokimia, antioksidan yang terdapat di bawang membantu menghapuskan radikal bebas dalam badan, menghalang lipoprotein berketumpatan rendah pengoksidaan, melindungi dan menggalakkan vitamin E, dan membantu untuk mengelakkan kesan buruk daripada ion logam berat. Sumber-sumber lain quercetin adalah teh dan epal, tetapi kajian menunjukkan bahawa penyerapan quercetin daripada bawang adalah dua kali ganda daripada teh dan lebih daripada tiga kali ganda dari epal.
Selasa, 8 Julai 2014
Khasiat Bawang
Bawang yang kita makan mempunyai sebanyak 150 fitokimia, antioksidan yang terdapat di bawang membantu menghapuskan radikal bebas dalam badan, menghalang lipoprotein berketumpatan rendah pengoksidaan, melindungi dan menggalakkan vitamin E, dan membantu untuk mengelakkan kesan buruk daripada ion logam berat. Sumber-sumber lain quercetin adalah teh dan epal, tetapi kajian menunjukkan bahawa penyerapan quercetin daripada bawang adalah dua kali ganda daripada teh dan lebih daripada tiga kali ganda dari epal.
Label:
Khasiat Bawang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan